Yaşamın Trajik Duygusu Miguel De Unamuno

Yaşamın Trajik Duygusu Miguel De Unamuno


https://yadi.sk/i/zn3rgEczpjJV8




Miguel De Unamuno’nun Yaşamın Trajik Duygusu, özgün adıyla Del Sentimiento Tragico de la Vida.
Daha çok romanları ile bilinen İspanyol yazarı Unamuno ayrıca geçen yüzyılın önemli bir düşünürü de. Ve bu kitap onun başyapıtıdır diyebiliriz. Türkçe’de 1984 yılında İnkilap Kitapevi’nden çıkan kitabın çevirmeni Prof. Dr. Osman Derinsu. Daha çok Böyle Buyurdu Zerdüşt çevirisi ile bilinen Derinsu bu kitaba oldukça emek harcamış.
Sokratçı, Aristocu insan anlayışını kabul etmeyen Unamuno “Eğer bir filozof bir insan değilse, filozoftan başka her şeydir o” ve “ben et ve kemikten bir insanım” diyerek gerçek insan için felsefe yapmaya çalıştığını anlatır.
Kitapta en çok üzerinde durulan konular ölümsüzlük, inanç, akıl-Tanrı ilişkisidir. Zaten bir bölümden sonra da fideist bir temele oturtmaya çalışır görüşlerini Unamuno. Ama yine de varoluşçu bir teknikten vazgeçmez sorgulamalarında. Yaşam, trajedi, ölümsüzlük, Tanrı, Don Kişot Unamuno’nun takıntıları veya vazgeçilmez konularıdır. Sis adlı romanından hatırlayalım; “Çocuk trajedide güler, ihtiyar komedide ağlar.” Kitabın son bölümü tamamen Don Kişot’a ayrılmış ve bu büyük romanı bir de onun gözünden görmemiz istenmiştir.Kitap ülkemizde 1986 yılında basılmış ve tek baskıda kalmış. Sahaflarda, kaldırım kitapçılarında hala bulunabiliyor. Bu başyapıt mutlaka tekrar basılıp tanıtılmalıdır.

Yaşamın Trajik Duygusu Miguel De Unamuno Yaşamın Trajik Duygusu Miguel De Unamuno Reviewed by Unknown on 00:40 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.