Bozkırın Üç Atlısı Atilla -Cengiz Han -Temur -Manole Neagoe

Bozkırın Üç Atlısı Atilla -Cengiz Han -Temur -Manole Neagoe







Asya bozkırlarının tabii bir devamı olan Avrupa'nın Doğu bozkırlarında İskitler'in yaşadıkları yerleri, birinci yüzyıllarda ellerine geçiren Gotlar, buraları Kara Deniz'in kuzeyindeki bozkırlarla birlikte Hunlar'a bırakmak mecburiyetinde kaldı-lar. Asya ile Avrupa arasında irtibatı sağlayan bu geçit, 4. yy.dan başlayarak 18. yy .a kadar Türk-Tatar kavimlerinin hâkimiyeti altında kaldı. İskitleri, Doğu Asya'dan Avrupa'ya akın etmiş olan bozkır kavimleri takip etmişlerdir. Bu iki kıta-yı istila edenlerin sosyal benzerlikleri, bunları birleştiriyordu: İskitler de, Türk-Tatarlar da tam manâsıyla çoban, süvari ve okçu idiler.


Kavimler Göçü'nün meydana geldiği devirlerle ilgili memleke-timizde yapılan arkeolojik kazıları ve sonuçlan hakkında ya-zılmış pek çok uzmanlık yazıları ve etüdleri olduğu gerçektir; ama, dünya tarihinin en yakın ve ilgi çekici devirlerinden biri olan bu dönem hakkında bize genel tarih kadrosunu verecek sentez eksiktir. Türk-Moğol kavimlerinin ortaçağda, askerlik düzeyinde Avrupalılar karşısında gerek düşünce ve gerek taktik ve strateji açılarından iyi netice aldıklarını gösteren etüdler yoktur. Bu kavimlerle devamlı savaş halinde olan Rumenler, onların savaş şekillerini öğrendiler; ok ve yaydan daima faydalandılar. Ata binmeyi çok iyi öğrendiler ve savaş-tan kaçmadılar. Savaş meydanlarında maharetli manevralar yaptılar ve bu sayede kuvvetli feodallerin saldırılarına rağ-men, varlıklarını sürdürebildiler. Çünkü bunlar, Batı Avrupa'-nın tipik feodal askerî plan ve metodlarmı uyguluyorlardı.




Bozkırın Üç Atlısı Atilla -Cengiz Han -Temur -Manole Neagoe Bozkırın Üç Atlısı Atilla -Cengiz Han -Temur -Manole Neagoe Reviewed by Unknown on 05:27 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.