İşlevsel Genel Dilbilim

İşlevsel Genel Dilbilim




Andre Martinet




20. yy’da Saussure’den ardından geliştirilen dilbilimsel çalışmalara getirdiği yeni bakış açıları ve kuramsal açıklamalarıyla, dilbilime yeni bir soluk kazandıran Martinet, Danimarka kökenli Glosematik’in ve Amerikan betimleyiciliğinin de etkilerinde kalarak, Prag Okulunun adeta Amerika’daki uzantısı olmuştur. Ancak Prag Okulunun araştırmalarını daha da geliştirmiş, ve işlevsel dilbilimin kuramsal ve kavramsal temelini kurmuştur.
Sesbilimsel incelemeleriyle modern dilbilime katkıları büyük olan Martinet, sessel öğelerle anlamlı birimlerin farklılıklarından söz ederek dildeki çift eklemliliğin önemini vurgular. Söz konusu kuramsal ve kavramsal çerçeveyi bulabileceğiniz İşlevsel Genel Dilbilim, Martinet’nin Berke Vardar tarafından dilimize kazandırılan en önemli yapıtlarının başında gelir.
İletişim aracı olarak dilin özünde Martinet’ye göre yapısalcılık ve işlevsel dilbilimin oluşturduğu bütünlüğe gereksinim duyulur. Bu bakış açısında Prag Okuluyla da aynı yerde buluşur. Martinet tüm bu araştırmalarında, yapısalcı dilbilimde henüz çok az irdelenmiş olan yapısalcı anlambilimsel yaklaşımı ön plana çıkartır.


İşlevsel Genel Dilbilim İşlevsel Genel Dilbilim Reviewed by Unknown on 01:41 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.