Edward Gibbon - Roma İmparatorluğu'nun Gerileyiş ve Çöküş Tarihi (3 Cilt)

Edward Gibbon - Roma İmparatorluğu'nun Gerileyiş ve Çöküş Tarihi (3 Cilt)


https://yadi.sk/d/XGdr-0P4iyt3b


“15 Ekim 1764 günü Roma’da, Kapitol’ün kalıntıları arasında düşüncelere dalmış otururken, bu kentin çöküşünün öyküsünü yazma fikri ilk kez aklıma geldi. ... 27 Haziran 1787 akşamı, saat onbirle oniki arasında, bir sayfiye evindeki bahçemde, Roma İmparatorluğu Tarihi’nin son sayfasını kaleme aldım.” (E. Gibbon)

Roma İmparatorluğu’nun Gerileyiş ve Çöküş Tarihi, ünlü İngiliz tarihçisi Edward Gibbon’ın (1737-1794) başyapıtıdır. Özellikle tarihsel olaylar arasındaki neden-sonuç ilişkilerini değerlendirmede yeni boyutlar getirmiş olan Gibbon, anlatım biçimi yönünden de XX. yüzyıl tarihçiliğinin öncülerindendir.

“İkinci cildin yazılmasını bir an önce bitirmenizi heyecanla bekliyoruz. Gelecek cildin birinciye oranla daha titizlik isteyeceğini sanıyorum. Ne var ki, güçlükleri çözeceğinize güvenim var ve özellikle kaba sofuların bağırıp çağırışlarını küçümseyecek cesarette olduğunuzu bilmekteyiz. ” (David Hume)

“Bir evrensel tarih idealine Gibbon kadar yaklaşabilmiş ve bu nedenle hayranlık uyandırmış tarihçilerin sayısı çok azdır. Gibbon toplumların, zaman ve mekan bakımından birbirlerinden ne kadar uzak olurlarsa olsunlar, karşılaştırılabileceklerine, bu toplumların büyüme ritimleri ile iç iktidar yapıları arasında benzerliklerin bulunduğuna inanmıştı. ... Gibbon, her zaman Roma İmparatorluğunda, imparatorlukların evrensel çıkmazının bir paradigmasını görme eğilimindeydi. Bu nedenle kişiliği genelde bir “Roma İmparatorluğu tarihçisi” olmanın sınırlarının çok ötesindedir. Başka deyişle Gibbon, imparatorlukların toplumbilimcisi sayılabilir ve bu niteliğinden ötürü ondan öğreneceğimiz çok şey vardır."
(Peter Brown)















Edward Gibbon - Roma İmparatorluğu'nun Gerileyiş ve Çöküş Tarihi (3 Cilt) Edward Gibbon - Roma İmparatorluğu'nun Gerileyiş ve Çöküş Tarihi (3 Cilt) Reviewed by Unknown on 00:48 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.